Proč vám množství Wattu neříká o sacím výkonu vysavače?

Posted By: 24doma In: Články On: komentář: 0 Hit: 7662
Vítejte v naší nové sérii, ve které vám poradíme, jak si vybrat perfektního čisticího robota pro sebe. Víme, že s tak širokým výběrem vybavení a množstvím různých funkcí je někdy těžké se v tom zorientovat. Proto podrobně vysvětlíme jejich fungování, poukážeme na klíčové rozdíly mezi modely dostupnými na trhu a navrhneme, co byste měli vzít v úvahu při výběru robota pro váš domov. V prvním příspěvku se zaměříme na nejzákladnější funkci čisticího robota, tj. Účinnost vysávání.

Sací výkon - jak jej měřit a proč ne s watty

Čím větší je sací výkon, tím efektivnější je čištění. Logické, že? A tady začínají schody, protože různí výrobci označují různé jednotky, když mluví o sacím výkonu čisticího robota. Nejběžnějšími jednotkami jsou watty [W], airwatty [AW] a pascaly [Pa / kPa].

Watt [W] je jednotka výkonu a souvisí s provozem samotného motoru, který se plně neprojeví na sacím výkonu. Často je mylně vnímán jako indikátor čisticího výkonu. Sací výkon, kromě výkonu motoru, velmi závisí na konstrukci samotného vysavače, zejména na účinnosti lopatek turbíny a tvaru stírací lišty a každého prvku, kterým vzduch proudí dovnitř robota. Dokonalým příkladem toho jsou tradiční vysavače Numatic, které díky směrnici EU o energetické účinnosti snížily svůj výkon z více než 1 000 na 620 wattů v Evropě. Čistící výkon byl nicméně zachován.

Airwatt [AW] je na druhou stranu jednotka vytvořená pro marketingové potřeby některých výrobců vysavačů, nejedná se o míru fyzické velikosti. Hodnoty uvedené v airwattu jsou libovolné a jsou pouze užitečné při srovnání vysavačů jedné značky, která tyto hodnoty používá.


Vakuometr - měření sací síly


Nejspolehlivější jednotkou jsou proto pascaly [Pa / kPa], které určují specifický podtlak generovaný vysavačem a měří se pomocí speciálního vakuometru (vakuometr, nahoře) umístěného na sací hubici . Jedná se o univerzální fyzickou měřící jednotku, která přesně zobrazuje sací výkon daného vysavače.

V současné době jsou na trhu vysavače s různým sacím výkonem. Zároveň je třeba si uvědomit, že v případě dražších modelů (které mají několik režimů intenzity), je-li uvedeno pouze jedno číslo - obvykle to znamená maximální sací sílu, která se používá u energeticky nejnáročnějších a nejhlasitější režim. Toto není standardní režim, ve kterém robot ve výchozím nastavení vysává. Pokud jej chcete používat pořád, měli byste počítat s tím, že výdrž baterie se výrazně zkrátí. Neustálé používání se však nedoporučuje, používá se spíše k nejsilnější místní kontaminaci (např. Koberci). Robot se sací silou minimálně 900-1000 Pa je již doma velkým pomocníkem a zvládne drtivou většinu kontaminantů (např. ZACO A8S, na obrázku níže). Nižší číslo se může ukázat jako příliš slabé.


ZACO A8s - síla sání


Ne všechny značky však poskytují údaje o generovaném vakuu, proto buďte v této věci ostražití a buďte při nákupu opatrní, pokud nejsou uvedeny informace o sacím výkonu.


Kartáče - co bude fungovat u mě doma?

Sací výkon lze podpořit také centrálním kartáčem, který se při vysávání roztáčí a pomáhá sbírat nečistoty. K robotům jsou připojeny tři typy centrálních kartáčů: štětiny se štětinami (2), silikonové kartáče (1) a hybridní kartáče (3). První jsou nejlepší pro česání koberců a koberců, druhé jsou nejúčinnější na tvrdých površích a krátkých kobercích a třetí kombinuje funkčnost obou kartáčů, aniž by bylo nutné je měnit při vysávání na jiném povrchu. Hybridní kartáč je kartáč se silikonovými proužky proloženými proužky štětin, má jej dokonce nedávno uveden na trhPURON PR10.


Typy kartáčů u robotických vysavačů


Są również odkurzacze bez szczotek, z samą ssawą. Te najlepiej sprawdzają się w mieszkaniach bez dywanów i wykładzin. Chwalą je sobie szczególnie właściciele zwierząt ze średnim/długim włosiem, ponieważ włosy nie wkręcają się w szczotkę, bo są bezpośrednio wsysane do zbiornika. Jednym z takich robotów jest ZACO V85, věnována majitelům domácích mazlíčků také díky velkému zasobínku

Na šířce stírací lišty moc nezáleží má-li robot dva boční kartáče, které zametají nečistoty na centrální kartáč (nebo stírací lištu). Čím užší je stěrka, tím snazší je vytvořit vysoké vakuum. Kromě širšího čisticího pole postranní kartáče také velmi dobře odstraní veškeré nečistoty z rohů místností, zpod lamel a jiných těžko přístupných míst. Proto stojí za to zajistit, aby robot, který kupujete, měl dva, po jednom na každé straně.

Pokud máte nějaké dotazy ohledně vysávání v čisticích robotech, neváhejte se zeptat v komentářích a my jim rádi odpovíme!

V dalším příspěvku se podíváme na funkci vytírání a odpovíme na otázku - mohou hybridní (vysávání a vytírání) zařízení účinně čistit podlahy?

Komentáře

Zostaw komentarz

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December